fbpx

Приказна која се чита 20 секунди, а поуката останува вечно!

Седел еднаш одамна еден стар Индијанец и неговиот млад внук пред нивниот вигвам.

Дедото се обидувал што повеќе мудрост и знаење да му пренесе на внукот и така да го подготви за животот кој е пред него. Затоа и му ја раскажал оваа приказна.-Во секој човек се одвива непрекината битка.

Тоа е затоа што во нас живеат два волка“, почна мудриот Индијанец.-Како тоа два волка?, прашал внукот.-Едниот е ЛОШ! Тоа се стравот, гневот, љубомората, лажната гордост, негативноста, алчноста, егото, но и сожалувањето, самобендисаноста, самосожалувањето и вината.

Но, постои и ДОБРИОТ ВОЛК! Тоа се радоста, спокојот, љубовта, надежта, ведрината, добрината, сочувствителноста, великодушноста, вистината и вербата“, го подучувал Индијанецот својот внук.-И кој волк победува?“, прашал внукот без здив.-Тој кој повеќе го храниш“, кратко одговорил мудриот дедо.